Leader Skellefteå Älvdal är ett av de prioriterade områden
Leader Skellefteå Älvdals strategi är prioriterad och den nationella budgeten för 2023-2027 har fördelats till 40 leaderområden! Budgeten har fördelats utifrån leaderområdets yta, antal invånare, poängsättning av strategin samt en särskild tilldelning till sammanslagna områden. Leader Skellefteå Älvdal tilldelas 32 miljoner. Området Leader Skellefteå Älvdal utgörs av kommunerna Malå, Norsjö och Skellefteå.
Nu börjar arbetet med att starta igång den nya verksamheten och vi hoppas på att kunna ta emot nya projektansökningar under våren 2023. När allt är klart kommer vi att informera om detta, i första hand på hemsidan och Facebook.
Arbetet med strategin
Den 13 oktober 2021 skickade vi in utvecklingsstrategi 2023-2027 till Jordbruksverket. Den 15 oktober 2022 kompletterades strategin.
Ett stort tack till alla som har deltagit i processen!
Under våren 2022 bedömdes och poängsatts alla Sveriges inskickade leaderstrategier av en urvalskommitté med representanter från ideell, privat och offentlig sektor.
Arbetsgrupp
En arbetsgrupp med representanter från de deltagande kommunerna samt Skellefteå Älvdal ideella förening tillsattes under vintern 2020 – 2021 för att leda processen.
SWOT-analys
En viktig del av strategiframtagningen var att göra en SWOT-analys av områdets förutsättningar för att tydliggöra områdesspecifika behov och utvecklingsområden inför framtiden. SWOT-analysen har skett i samarbete med upphandlade konsulter från European Minds och analysen bedöms vara väl förankrad i bygden.

Tio olika digitala workshoptillfällen med totalt 68 deltagare har genomförts under perioden april-juni 2021.
På grund av den pågående pandemin har workshoptillfällen genomförts digitalt via zoom. Bland deltagarna finns, utöver privatpersoner bosatta i området, aktörer i form av företagare, föreningar, regionala intresseorganisationer och kommuner och regionförbund representerade.
Digital enkät
Som ett komplement till genomförda workshops har även en digital enkät distribuerats med ett flertal öppna frågor som också vävts samman med slutgiltiga analysen. Totalt har 88 intressenter besvarat enkäten. Metoden för genomförandet av SWOT-analysen är ny för området som tidigare arbetat med fysiska möten för denna typ av process. Det digitala arbetssättet har utvecklat processen och möjliggjort för ett brett deltagande oavsett geografiska avstånd.